Energiezuinig witgoed helpt je om energie te besparen, want witgoed is in de meeste huishoudens een grootverbruiker. Naast energie vergelijken is dit een uitstekende manier om de energierekening laag te houden en jij draagt tegelijkertijd je steentje bij aan een groenere wereld. Het energielabel helpt je bij het uitzoeken van het meest energiezuinige apparaat.

Energielabel witgoed

Het energielabel is in het leven geroepen om mensen te helpen bij het onderscheiden van de energiezuinige opties van de minder energiezuinige opties. Bij het kopen van je witgoed maakt dit label eenvoudig zichtbaar wat de meest groene keuze is. Bij gewoon gebruik van de wasmachine kan een energiezuinig A++ label al neerkomen op een besparing van €100,- per jaar op de energierekening! Dat is toch snel verdiend. Onder het energielabel staat in het geval van de wasmachine ook het waterverbruik vermeld. Doordat winkeliers gebruikmaken van deze praktische labels, kun je dus eenvoudig vergelijken bij het kopen van witgoed. Als je shopt bij online witgoedwinkels staat het energielabel doorgaans vermeld in de omschrijving. Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een apparaat dat voorzien is van een speciale eco-stand.

 

Let op het formaat

Groter is niet altijd beter. Zo verbruikt een grote vriezer bijvoorbeeld veel meer energie dan een kleiner model. Gebruik jij helemaal niet zoveel ruimte in de vriezer? Kies dan niet voor een groot model, maar ga voor een bescheiden vriezer. Vaak zal de aanschafprijs niet veel lager zijn voor een kleiner model, maar je gaat dit zeker merken op de energierekening. Daarbij is het voor veel mensen prettig als hun witgoed niet al te veel ruimte inneemt. Ook in het geval van de wasmachine en de droger valt het aan te raden om te kiezen voor een model met een trommelinhoud die past bij jouw huishouden. De meeste wasmachines hebben een vulgewicht van zeven of acht kilo. Dit loopt echter uiteen van vijf tot zelfs zeventien kilo.

Nieuwe droger

Heb jij thuis nog een oude droger staan? Dan is de kans groot dat je er flink op vooruitgaat qua energiegebruik wanneer je deze vervangt door een nieuw exemplaar. Nieuwe drogers maken namelijk gebruik van een warmtepomp. Ten opzichte van oude exemplaren is een nieuwe droger grofweg twee keer zo zuinig. Heb jij een condensdroger staan? Dan weet je zeker dat dit apparaat niet energiezuinig is. Bij het kopen van witgoed is het belangrijk dat je niet alleen naar de prijs van het apparaat kijkt, maar een bewuste keuze maakt op het gebied van duurzaamheid. Op de lange termijn ben je niet alleen voordeliger uit met een zuinig exemplaar, maar ook is dit stukken beter voor het milieu.