Vanaf 1 maart 2021 loopt het energielabel voor wasmachines van A tot G. A staat voor de zuinigste wasmachines, G voor de minst zuinige. Wij leggen je uit wat er precies op het label staat en waar je op kan letten bij aanschaf van een nieuwe wasmachine. Het energielabel laat zien hoe zuinig het apparaat omgaat met energie.

 

Zo ziet het energielabel eruit

Het energielabel laat duidelijk zien hoe zuinig wasmachines met energie omgaan. Dit wordt aangegeven met een letter, de labelklasse. Aan de kleur kun je al zien dat een energielabel A (groen) beter is dan een energielabel G (rood). Ook zie je het energieverbruik per 100 wasbeurten staan. Dit maakt het makkelijk om verschillende modellen goed te vergelijken. Verder vind je op het energielabel informatie omtrent de trommelinhoud, het waterverbruik en het geluid dat vrijkomt bij centrifugeren. Op 1 maart 2021 is het energielabel voor wasmachines vernieuwd. Op oudere labels loopt het label van A+++ tot en met D, met soms nog toevoegingen achter de plusjes. Dit zorgde voor veel verwarring, waardoor gekozen is voor een nieuw ontwerp. Bovendien is er met het nieuwe label ruimte voor nog zuiniger witgoed, aangezien heel veel machines met het oude label al op het hoogste niveau zaten.

 

Wasmachines steeds zuiniger

Wasmachines worden steeds zuiniger. Wat voorheen een A+++ machine was, valt nu onder energielabel B. Wat momenteel label G is, valt te vergelijken met wat voorheen A+ was. Hierdoor zullen er in het begin nog weinig modellen met het nieuwe label A te vinden zijn. Doordat wasmachines steeds zuiniger worden, zullen er de komende jaren steeds meer donkergroene labels op de markt komen. Als je een nieuwe wasmachine koopt bij een van de online witgoedwinkels, staat in de omschrijving het nieuwe label vermeld. In de winkel kan je tot december 2021 nog wasmachines met het oude label tegenkomen. Het gaat dan om oudere modellen die niet meer nieuw geproduceerd worden. Omdat deze modellen vanzelf van de markt verdwijnen, hoeft de fabrikant hiervoor geen nieuw label te maken.

 

Ecoprogramma bepalend voor energielabel

Voor wasmachines wordt het energielabel op het energieverbruik van het ecoprogramma gebaseerd. Het gaat hierbij om de hoeveelheid energie die de machine verbruikt bij een wasbeurt met dat programma. Het ecoprogramma is geschikt voor alle was die je volgens het etiket op 40 of 60 graden kunt wassen. De temperatuur komt in het ecoprogramma niet boven de 40 graden uit. Door de langere wasduur wordt de was toch schoon. Het is dus belangrijk om te weten dat het energielabel niets zegt over het energieverbruik van de overige programma's op de machine. In de handleiding van het apparaat kun je terugvinden wat het energieverbruik van de andere programma's is.